per què estampat a mà?

dau al deu hand-printed fabric

 

No hi ha dues bosses o estotjos cosits artesanalment que, tot i ser del mateix model, siguin exactament iguals, perquè per molt refinada que sigui la tècnica utilitzada, no som màquines. En realitat, això no és un problema, sinó que, al contrari, forma part de l’atractiu dels productes artesans. Nosaltres, a més, no fem servir tècniques industrials per a la impressió de les teles: utilitzem teixit estampat a mà per nosaltres. Un per un.

Per què? Un procés més industrialitzat no ens permetria estalviar temps i fer que la impressió fos més perfecta? Sens dubte, però és això el que el que volem? En realitat, no. La pressa no és una prioritat per a nosaltres i per això ens identifiquem amb la cultura slow (slow food, slow life i, per descomptat, slow fashion). D’altra banda, pensem que la perfecció i la qualitat no són en absolut sinònims.

Quan a dau al deu vam començar a plantejar-nos com serien els nostres productes, a assajar i a provar, teníem clar que volíem que fossin atractius per a qui els utilitzés, vegans i de bona qualitat, és clar. Però també ens semblava que podrien ser un bon vehicle d’expressió estètica per a compartir amb vosaltres. Això últim, d’alguna manera, ens encaminava a fer de cadascun d’ells una peça única. Al cap i a la fi, si la persona que hauria de portar una de les nostres bosses o motxilles ho era, perquè no podria ser també únic el producte?

tècniques d’estampat a mà

Bàsicament utilitzem dues tècniques per al nostre teixit estampat a mà. La primera és l’estergit, que consisteix a utilitzar una plantilla o vàries, feta per nosaltres, amb la qual apliquem tintes solubles a l’aigua directament sobre la tela. Per a la segona, fem servir segells de goma, tallats a mà per nosaltres, amb els quals imprimim amb aquestes mateixes tintes. Tots dos processos es poden utilitzar al mateix temps o no i les formes realitzades amb ells es poden combinar en infinites possibilitats i en una gran varietat de colors.

És veritat que amb aquestes tècniques les imatges i motius no s’imprimeixen amb l’exactitud d’altres processos, com és el cas de la serigrafia. Però cadascuna de les imperfeccions que es produeixen amb aquesta forma d’estampació constitueixen petites diferències d’un moneder o d’un estoig a l’altre, senyals d’identitat que els fa diferents. I, des del punt de vista artesà, cada imperfecció és una petita sorpresa creativa, un factor inesperat que, creiem, enriqueix la nostra feina i, en definitiva, el producte final.